Wyrównanie standardów żywności w Europie

1100px x 733px – Projekt bez tytułu — kopia (2)

Porozumienie "Nowy kontrakt z konsumentami" powinno stać się faktem do końca roku. Problemom podwójnych standardów żywności poświęcona była konferencja w stolicy Bułgarii.

Bułgarska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej rozpoczęła negocjacje w sprawie wyrównania standardów żywności w Unii Europejskiej – poinformowała w Sofii unijna komisarz ds. sprawiedliwości, konsumentów i równouprawnienia Viera Jourova. Podkreśliła, że nie powinny istnieć dwie kategorie konsumentów, a istnienie odmiennych produktów w takim samym opakowaniu jest sprzeczne z prawem. "Komisja Europejska opracowała projekt ustawodawczy gwarantujący jednakowe prawa wszystkim konsumentom w UE. Dialog z producentami zaczął się 2 maja i do końca roku porozumienie powinno być faktem".

Bułgaria podjęła działania w kwestii wyrównania standardów żywności po publikacji najnowszych analiz, które pokazują drastyczne różnice w jakości i cenach artykułów żywnościowych sprzedawanych w identycznych opakowaniach w tym kraju i kilku państwach Europy Zachodniej. Według tych analiz, chodzi nie tylko o niższą jakość sprzedawanej w Bułgarii żywności, lecz także o zawartość szkodliwych produktów, np. oleju palmowego w odżywkach dla dzieci, które oprócz tego okazały się o 40 proc. droższe niż w Niemczech.

Na unijnym szczycie poświęconym integracji krajów Bałkanów Zachodnich 16-17 maja w Sofii, unijnym przywódcom zostanie podana żywność z bułgarskich sklepów, by mogły ją ocenić służby bezpieczeństwa.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin