Witaminowe bomby dla zdrowia

swieze soki

Dzisiejsze święto warto uczcić szklaneczką… soku. Po pierwsze – soki są po prostu pyszne, pod drugie – zawierają wiele witamin i składników mineralnych. 30 maja obchodzimy Światowy Dzień Soku. O tym, jaki wpływ maja soki na nasz organizm, porozmawialiśmy z Violettą Gryz, dietetykiem.

Maria Sikorska: Warto pić soki?

Violetta Gryz: Soki to witaminowe bomby. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywać 5 razy w ciągu dnia warzywa i owoce. A jedna szklanka soku równa się jednej takiej porcji. Dlatego warto uzupełniać niedobory sokami. Zawsze pijmy świeżo wyciśnięte. Dostarczenie organizmowi naturalnych składników odżywczych jest pierwszym krokiem do pozostania młodym i zdrowym.

M.S.: Jakie są korzyści picia świeżo wyciśniętych soków z wyciskarki?

V.G.: Bardzo duże, ponieważ jedząc w całości warzywa czy owoce, przyswajamy tylko 20% cennych składników. Trafią one do krwiobiegu jeśli układ pokarmowy jest zdrowy w ciągu 5-8 godzin. Do przyswojenia soku z marchewki, potrzebujemy nieporównywalnie mniej enzymów. Przyswajając sok nie obciążymy układu trawienia. Układ pokarmowy musi doprowadzić wszystko, co zjemy, do formy półpłynnej. Nie jesteśmy w stanie zjeść takiej ilości warzyw, owoców czy trawy jęczmiennej, ile potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Warto zamiast tego wypić 2-3 szklanki soku w ciągu dnia.

M.S.: Jakie są naturalne substancje bioaktywne zawarte w sokach? Czy szklanka soku na czczo może dać nam taki zastrzyk energii, jak filiżanka kawy?

V.G.: Karotenoidy, polifenole czy flawonoidy chronią DNA przed negatywnymi zmianami. Blokują powstawanie stanów zapalnych, rozwój fazy inicjacji powstawania raka. Bioaktywne substancje roślinne wspomagają przepływ informacji między komórkami rakowymi i otaczającą je tkanką. Soki nam pomagają, dodają nam energii – to z pewnością. Dodatkowo, pomagają nam oczyścić organizm z toksyn. Enzymy, flawony czy kwas foliowy, usuwają z organizmu toksyczne substancje.

M.S.: Czy to prawda,  że soki bogate w błonnik wypłukują cholesterol, zapobiegają zaparciom i pomagają pozbyć się nadwagi?

V.G.: Tak, usuwają zbędne kilogramy. Jeśli chcemy złagodzić uczucie pełności w żołądku, możemy wypić sok z kopru włoskiego, ogórków, sałaty rzymskiej i pomidorów.

M.S.: Czy soki spowolniają starzenie?

V.G.: Tak, wiele warzyw zawiera od 85% do 95% wody, co pomaga nawilżyć skórę i zmniejszyć zmarszczki. A fito związki, znajdujące się we wszystkich sokach z owoców i warzywach chronią przed przedwczesnym starzeniem komórek i tkanek. Witamina C, którą zawierają soki, pomaga w tworzeniu się kolagenu, który chroni komórki przed wirusami i bakteriami. Świeżo wyciskane soki oczyszczają krew z toksyn i wspomagają pracę organów wewnętrznych. Doskonale wpływają na oczy.

M.S. Soki powodują, że jesteśmy spokojniejsi?

V.G.: Owszem, ponieważ zmniejszają stres i jego skutki. Wiele soków warzywnych zawiera wartościowe składniki zwalczające lęki i depresję. Potas i magnez znajdujący się w niektórych warzywach, mogą również nas wyciszyć, ponieważ relaksują naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi.

M.S. Lepsze są soki świeżo wyciskane czy kartonowe?

V.G.: Soki kartonowe mogą zawierać chemiczne substancje, m.in. barwniki, konserwanty, regulatory kwasowości i cukier. Jednak nie tylko domowy sok niesie korzyści dla zdrowia. Co ważne, kupny sok nie powinien zawierać w swoim składzie cukru ani syropu glukozowo-fruktozowego. Najlepiej kupować soki z jednodniowym terminem ważności lub tłoczone na zimno.

M.S.: Ostatnio modna jest sokoterapia. Co Pani o tym sądzi?

V.G.: Uważam, że terapia sokami jest świetna. To szybki sposób na uzupełnienie niedoborów leczniczych substancji naturalnych. Pamiętajmy, że każdego dnia nasz organizm usiłuje usunąć z organizmu martwe komórki i potrzebuje do tego żywych enzymów. Sok powinien być nieodłącznym elementem codziennego menu! 

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin