Mania tandyrowania

Grill ma konkurencję. I to sporą. Na rynku popularne stają się gliniane piece opalane drewnem rodem
ze Wschodu – tandyry. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze panującej we wnętrzu tego pieca, która sięga nawet 400 st. C, potrawy są gotowe w kilka minut, zachowując niezwykłą soczystość i chrupkość. Co ważne – tandyry można użytkować zimą, dają wtedy nie tylko pożywienie, ale także ciepło, na przykład podczas mroźnych wieczorów. Starożytny wynalazek, jak widać, może podbijać współczesny świat i to
z powodzeniem.

Tandyr to gratka dla pasjonatów tradycyjnej i prostej kuchni. Gliniany piec jest wykonany całkowicie z materiałów naturalnych, takich jak glina i stal.  Gliniane garnko-piece były znane już w starożytności, a szczególnie rozpowszechnione w krajach centralnej Azji i Kaukazie. Teraz stają się popularne także nad Wisłą.

Tandyr posiada dożywotnią gwarancję, więc pewnie niełatwo będzie go wyeksploatować do ostateczności. Piec tego typu ma za zadanie tak szczelnie pozamykać pory mięsa lub warzyw, aby jedzenie w środku było bardzo soczyste i nie spalone. Mięso upieczone w piecu tandyr jest miękkie, a jego smak ponoć najlepiej opisuje tureckie powiedzenie lokum gibi, czyli uczta dla podniebienia.

Gotowanie w tandyrze nie wymaga specjalnych przepisów ani zabiegów. Mięso może być zamarynowane lub nie, tutaj postępujemy jak w przypadku grillowania lub pieczenia w piekarniku. Wiadomo, że im dłużej mięso leży
w marynacie, tym jest aromatyczniejsze i po obróbce cieplnej będzie bardziej soczyste. Trzeba tylko zwracać szczególną uwagę na czas przygotowania potraw. Jest on bardzo krótki. Mięso wkładamy dopiero, gdy drzewo całkowicie się wypali i pojawi się nam tylko żar. W piecu można przygotować mięso, ryby, owoce morza
i warzywa. Doskonale można w nim także wypiec specjalny chlebek. Piec może nam także posłużyć również
w przygotowaniu aromatycznego grzańca. Wahlarz możliwości pod względem różnorodności przygotowywanych w tandyrze rarytasów jest ograniczony tylko wyobraźnią. Ciekawą zaletą tych urządzeń, jest to, że tak samo zachowują się zarówno w temperaturach ujemnych, jak i dodatnich. W zimie mogą służyć jako palenisko
do ogrzania. Na dodatek jedzenie z tandyra jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia, ze względu na to, że jest zbudowany tylko z gliny.

Co ważne, tandyry są różnej wielkości, można więc wybrać odpowiedni do naszych zapotrzebowań i warunków. Ich użytkowanie na blokowych tarasach czy balkonach nie jest zabronione, jak jest w przypadku grilla.

Maria  Sikorska

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin