Eko na topie

Wartość krajowego rynku żywności ekologicznej w tym roku może przekroczyć miliard złotych – zapowiada Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dostępność do zdrowych produktów jest coraz większe, zwiększa się również świadomość konsumentów chcących dobrze się odżywiać. Sprzedaż produktów ekologicznych w Polsce rośnie 20 proc. rok do roku. Ten segment z pewnością będzie najszybciej rosnącą gałęzią żywności sprzedawanej w sklepach.

Z ministerialnych danych wynika, że liczba producentów ekologicznych wzrosła z 3,7 tys. w 2004 roku do 24,2 tys. w 2016 roku. Najwięcej jest ich w województwach warmińsko-mazurskim, podlaskim, zachodniopomorskim
i mazowieckim, a najmniej w opolskim i śląskim. Liczba przetwórni ekologicznych zwiększyła się z 55 w 2004 roku do 562 w 2015 roku. Poza specjalistycznymi sklepami (880 w Polsce) ekologiczną żywność można kupić
w dużych i mniejszych sklepach sieciowych.

Przy zakupie Polacy kierują się nie tylko krajem pochodzenia, ale również oznaczeniem w kształcie zielonego listka, czyli oficjalnym logo ekologicznej żywności. W kraju żywność bio stanowi ok. 0,5 proc. rynku spożywczego, podczas gdy w Europie Zachodniej odsetek sięga 2–8 procent.

Wartość rynku żywności ekologicznej w całej Unii Europejskiej szacuje się na 26 miliardów euro. Z danych raportu IMAS "Żywność ekologiczna w Polsce" wynika, że w 2015 roku wartość światowego rynku żywności organicznej przekroczyła 60 mld euro.

Raport szwajcarskiego Instytutu Badań Rolnictwa Ekologicznego FiBL wykazuje, że w 2014 roku na żywność eko przeciętny Niemiec wydał 97 euro, a Szwajcar ponad 220 euro. Polak 4 euro. Ta tendencja jednak, jak widać
się zmienia, tym bardziej, że dostępność takich produktów wzrasta.

Maria Sikorska

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin