Coraz więcej fałszowanej żywności

organic

Od 6 lat Interpol oraz Europol prowadzą wspólne działania, mające na celu wykrywanie nadużyć związanych z branżą spożywczą. Prowadzone okresowo kontrole wskazują, iż ilość będącej w obrocie żywności zafałszowanej rok po roku rośnie, a zjawisko to ma charakter globalny.

Zgodnie z najnowszymi doniesieniami w 61 państwach na całym świecie, fałszowane jest ponad 10000 ton żywności oraz prawie 26 milionów litrów napojów. Według Interpolu przedsiębiorstwa odpowiedzialne za ten proceder, niejednokrotnie zajmują się również działalnością przestępczą taką jak handel narkotykami czy nielegalny obrót lekami.

Trwająca od grudnia 2016 roku do marca 2017 roku akcja Opson VI tylko na terenie Francji ujawniła następujące nieprawidłowości:

  • obecność wodorotlenku sodu w zbiornikach mleka (650 litrów mleka),
  • dodatek wina, cukru i wody do whisky (600 litrów whisky),
  • stosowanie niedozwolonego w uprawach pestycydu (2 tony gruszek),
  • obecność antybiotyków w mleku (8000 litrów mleka),
  • wprowadzające w błąd znakowanie wieprzowiny jako mięsa kaczki (2 tony wieprzowiny),
  • wprowadzające w błąd znakowanie łososia hodowlanego jako łososia dzikiego,
  • wprowadzające w błąd znakowanie hiszpańskiego wina jako francuskiego brandy (3,7 miliona litrów wina),
  • zbyt duża zawartość siarczynów w winie organicznym zamaskowana poprzez dodatek cukru (9,4 tysiąca litrów wina).

W sumie, podczas prowadzenia sześciu edycji akcji Opson, śledczy przejęli żywność i napoje o wartości 230 milionów euro w 61 państwach. Nieprawidłowości wykryte w innych regionach na świecie to między innymi:

  • znalezienie ponad 1200 opakowań suplementów diety, które zawierały substancje, które mogą powodować zawał serca (kontrola na lotnisku w Buenos Aires),
  • „produkcja” wina oznaczonego unijnym znakiem „chronionej nazwy pochodzenia” na bazie mieszaniny taniego wina z czystym alkoholem (kontrola karabinierów w Toskanii),
  • produkcja sosów i przypraw w niehigienicznych warunkach, produkty zawierały dodatki w zbyt dużej, niedozwolonej prawem ilości (kontrole w Indonezji),
  • sprzedaż w supermarketach oliwy „extra virgin” która była oliwą wykorzystywana do celów technicznych, nienadającą się do spożycia przez ludzi (kontrole w Danii),
  • oferowanie do sprzedaży małży niewiadomego pochodzenia czyszczonych niezgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy (kontrole w Hiszpanii).

Na szczęście przytoczone powyżej nieprawidłowości zostały w większości przypadków wykryte jeszcze przed dostaniem się żywności do obrotu i tym samym, zażegnane zostało ryzyko związane z ich ewentualną konsumpcją. Instytucje prowadzące kontrole apelują o wzmożoną czujność przedsiębiorców działających w branży spożywczej, zaleca się m.in. korzystanie z możliwości audytowania dostawców oraz przywiązywania większej wgi do jakości surowców.

Źródło: www.foodwatch.org